Wat is Ving Tsun?

Ving Tsun Kung Fu is een Zuid-Chinese ‘no nonsense’ Kung Fu stijl gespecialiseerd in het gevecht op korte afstand. Ving Tsun kenmerkt zich door logica en eenvoud en onderscheidt zich van andere gevechtskunsten door de efficiëntie van het systeem. Ving Tsun heeft als doel een eventueel gevecht zo eenvoudig, snel en doeltreffend mogelijk te beëindigen. Hierbij gebruik makend van logische wis- en natuurkundige principes, aangeduid als ‘economy of motion’.

Ving Tsun Kung Fu kent dan ook geen acrobatische of showelementen zoals in de bekende Kung Fu films. Deze zijn schitterend om te zien, maar erg onrealistisch. Het Ving Tsun systeem is zodanig ontwikkeld dat het goed toepasbaar is tegen een grotere, sterkere of zwaardere tegenstander. Onder andere de korte en snelle technieken, de gelijktijdige aanval en verdediging en het ‘center line’ principe maken Ving Tsun tot een effectief en efficiënt zelfverdedigingssysteem.

De nadruk ligt niet op de kracht van de bewegingen of op lenigheid, maar op de techniek die wordt gebruikt. In de training staat het aanleren en perfectioneren van techniek dan ook centraal. Hierdoor kan vrijwel iedereen, man of vrouw, ongeacht leeftijd het Ving Tsun systeem leren. Ook mentaal gezien zijn er vele aspecten welke Ving Tsun met zich mee brengt. Persoonseigenschappen, denkwijzen en zelfvertrouwen zijn net zo belangrijk en ook in het dagelijks leven toepasbaar. Je leert vereenvoudigd te denken, zonder omwegen en zonder onzin. Initiatief nemen in plaats van afwachten. Je doelen achterna streven in plaats van overrompeld te worden door een situatie.

Wat is het niet?

Ving Tsun is géén zelfverdedigingscursus, maar een gevechtssysteem. Onder een zelfverdedigingscursus wordt vaak een x aantal lessen verstaan, waarin je ‘trucjes’ leert om een eventuele aanvaller uit te schakelen. Wij geloven niet in zelfverdediging op basis van enkele lessen. Alleen door veel trainen en hard werken kun je leren jezelf te verdedigen. Ving Tsun leert je dan ook geen ‘trucjes’ waardoor jij jezelf zou kunnen verdedigen. Je leert een compleet gevechtssysteem. Je kunt niet verwachten om in enkele maanden een paar technieken te leren en daarmee succesvol een eventuele aanvaller uit te schakelen. Zelfverdediging is een vaardigheid. Je zult genoeg moeten trainen om deze vaardigheid te leren.

Schrijfwijzen en stromingen

Wing Chun, Wing Tsun, Wing Tjun, Ving Tzun, Ving Chun of Ving Tsun Kung Fu zijn allemaal verschillende benamingen voor één en dezelfde Chinese gevechtskunst. In China, waar Ving Tsun Kung Fu vandaan komt, wordt het alfabet niet gebruikt. Het Chinese schrift bestaat alleen uit karakters. De verschillende schrijfwijzen zijn ontstaan door het vertalen van de klank van de twee Chinese karakters die in het logo bovenaan deze pagina zijn afgebeeld naar het westers fonetisch schrift.

Naast de verschillen in schrijfwijzen als gevolg van de vertaling naar het westers fonetisch schrift, is ook het bestaan van verschillende ‘stromingen’ of ‘lineages’ een oorzaak voor verschillende spellingswijzen. Zo gebruiken sommige stromingen een specifieke spellingswijze als ‘merknaam’ om hun ‘stroming’ te onderscheiden van anderen.

Omdat Ving Tsun de schrijfwijze is die Ip Man en Wong Shun Leung hanteerden als westerse vertaling, onder andere bij het oprichten van de Ving Tsun Athletic Association in 1967, gebruiken wij deze schrijfwijze. In onze school in Purmerend trainen wij het Ving Tsun Kung Fu van Philipp Bayer, een leerling van Wong Shun Leung en oprichter van de Ving Tsun Kung Fu Association Europe (VTKFAE).

Actueel