Wat is Ving Tsun?

Ving Tsun Kung Fu is een Zuid-Chinese ‘no nonsense’ Kung Fu stijl gespecialiseerd in het gevecht op korte afstand. Ving Tsun kenmerkt zich door logica en eenvoud en onderscheidt zich van andere gevechtskunsten door de efficiëntie van het systeem. Ving Tsun heeft als doel een eventueel gevecht zo eenvoudig, snel en doeltreffend mogelijk te beëindigen. Hierbij gebruik makend van logische wis- en natuurkundige principes, aangeduid als ‘economy of motion’.

Ving Tsun kent dan ook geen acrobatische of showelementen zoals in de bekende Kung Fu films. Deze zijn schitterend om te zien, maar erg onrealistisch. Het Ving Tsun systeem is zodanig ontwikkeld dat het goed toepasbaar is tegen een grotere, sterkere of zwaardere tegenstander. Onder andere de korte en snelle technieken, de gelijktijdige aanval en verdediging en het ‘center line’ principe maken Ving Tsun tot een effectieve en efficiënte gevechtskunst. De nadruk ligt niet op de kracht van de bewegingen of op lenigheid, maar op de techniek die wordt gebruikt. In de training staat het aanleren en perfectioneren van techniek dan ook centraal. Hierdoor kan vrijwel iedereen, man of vrouw, ongeacht leeftijd het Ving Tsun systeem leren. Ook mentaal gezien zijn er vele aspecten welke Ving Tsun met zich mee brengt. Persoonseigenschappen, denkwijzen en zelfvertrouwen zijn net zo belangrijk en ook in het dagelijks leven toepasbaar. Je leert vereenvoudigd te denken, zonder omwegen en zonder onzin. Initiatief nemen in plaats van afwachten. Je doelen achterna streven in plaats van overrompeld te worden door een situatie.

Wat is het niet?

Ving Tsun is géén zelfverdedigingscursus, maar een gevechtssysteem. Onder een zelfverdedigingscursus wordt vaak een x aantal lessen verstaan, waarin je ‘trucjes’ leert om een eventuele aanvaller uit te schakelen. Wij geloven niet in zelfverdediging op basis van enkele lessen. Alleen door veel trainen en hard werken kun je leren jezelf te verdedigen. Ving Tsun leert je dan ook geen ‘trucjes’ waardoor jij jezelf zou kunnen verdedigen. Je leert een compleet gevechtssysteem. Je kunt niet verwachten om in enkele maanden een paar technieken te leren en daarmee succesvol een eventuele aanvaller uit te schakelen. Zelfverdediging is een vaardigheid. Je zult genoeg moeten trainen om deze vaardigheid te leren.